Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ιερώνυμος για Αναγνωστοπούλου και την απαλλαγή από τα θρησκευτικά: "Να μην ακούμε ανοησίες"


 
Τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, σχολίασε καυστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος π. Ιερώνυμος.
«Δεν είναι του υπουργείου (Σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο π.Ιερώνυμος, αμφισβητώντας εάν  έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του…  Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τιςανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.


Είσαι παντρεμένος; Να προσεύχεσαι κρυφά!


Pagkaki2
Στη Θεσσαλονίκη, στην παραλία, συνάντησα ένα γέρο με ασκητική εμφάνιση. Φτωχά ρούχα, γενειάδα, σαν κάποιος δια Χριστόν σαλός. Καθόταν μόνος στο παγκάκι και ατένιζε τη θάλασσα. Κάθισα δίπλα του χωρίς να αισθάνομαι την παρόρμηση να πιάσω κουβέντα. Τα λόγια μερικές φορές είναι βεβήλωση. Μου έφτανε ότι δεν ενοχλήθηκε που δε ζήτησα την άδειά του να καθίσω δίπλα του. Ύστερα από λίγη ώρα τον παρεκάλεσα αν είναι ευλογημένο να πει κάποιο λόγο Θεού:
-Να μην τρως κρέας, είπε.
Ακολούθησε σιωπή. Δεν υπήρχε καμιά βιασύνη.
-Είσαι παντρεμένος; ρώτησε.
-Είμαι.
-Να προσεύχεσαι κρυφά, είπε.
Αυτή τη συμβουλή μου έδωσε πριν πολλά χρόνια ο καλός αυτός δια Χριστόν σαλός. Δεν προσπάθησε να γίνει πειστικός. Έτσι κι αλλιώς δεν θα καταλάβαινα ακόμα κι αν έκανα προετοιμασία είκοσι χρόνων. Ο Θεός δίνει δύναμη όταν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το δρόμο Του.
Τί σήμαιναν τα λόγια του να προσεύχομαι κρυφά; Ίσως ήθελε να πει να μην δείχνω στη γυναίκα μου καλύτερος από αυτό που πραγματικά είμαι. Αυτό δεν το μαθαίνεις όσους γάμους κι αν κάνεις, Ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν έκαμε πέντε γάμους, και στις αυτοβιογραφικές σκηνές δείχνει ότι δεν ξέρει πώς να ζει.
πηγή

Ένα σκίτσο ...χίλιες αναλύσεις για την υποκρισία των Γερμανών


http://i.huffpost.com/gen/3468986/thumbs/a-SKITSO-640x468.jpg
Ένα σκίτσο, το οποίο ανήκει στον Patrick Chappatte, δημοσιεύτηκε στους New York Times και δείχνει την Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται σε ένα όχημα της εταιρείας Volkswagen που βγάζει δηλητηριώδεις ρύπους. 
Ένας ρακένδυτος  Έλληνας ποδηλάτης ρωτάει την Καγκελάριο : «Δηλαδή κλέβατε και λέγατε ψέματα και η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα;».

Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate



Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος είχα την χαρά να γνωρίσω τον κ. Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδό φιλαγιορείτη, ηλικίας 84 ετών. Ο Jan Paul επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967. Σ΄εκείνο το ταξίδι αποβιβάσθηκε στη Δάφνη από καΐκι που μετέφερε και τον Μητροπολίτη του Λένινγκραντ Νικόδημο, μια από τις σημαντικότερες, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ρωσίας. Κατάφερε να τον φωτογραφίσει τόσο στη Δάφνη όσο και στις Καρυές.






Το 1969 ήρθε ξανά στο Άγιο Όρος και φωτογράφισε στον πύργο της Ουρανούπολης την Joice Nankivell Loch.
Το κελλί Μαρουδά επισκέφτηκε και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά φέτος για πρώτη φορά η επίσκεψή του συνέπεσε με την Πανήγυρη της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Τον Γέροντα του κελλιού, ιερομόναχο Μακάριο, γνώρισε το 1973 στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όταν αυτός ήταν νέος μοναχός στη Συνοδία του Γέροντα Εφραίμ του Φιλοθεΐτη.
Για τον Jan Paul διάβασα και είδα φωτογραφίες του στο blog των Ολλανδών αδελφών Wim και Herman Voogd. Σε ερώτησή μου για τους δύο φιλαγιορείτες αδελφούς, μου απήντησε πως τους στέλνει φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, αλλά δε τους έχει συναντήσει ποτέ λόγω της μεγάλης απόστασης των πόλεων στις οποίες ζουν. 
Και εδώ συνέβη το απρόσμενο. Λίγες ώρες μετά, ο Wim Voogd έρχεται στο κελλί με δύο φίλους του για μια σύντομη επίσκεψη, αφού η πρώτη διανυκτέρευσή τους ήταν προγραμματισμένη στη γειτονική Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.


Οι φωτογραφίες του Jan Paul ten Bruggencate είναι από αναρτήσεις του blog Athos Agion Oros


















πηγή

« Να σκέφτεστε καλά για τον άλλον άνθρωπο. Με την προσευχή σας , μέσω του Χριστού, επηρεάζετε ευνοϊκά τον άλλον. Να μη σκέφτεστε άσχημα για κάποιον , διότι τότε τον επηρεάζετε κι αυτόν άσχημα »


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (ΠΕΘ)






Με αφορμή αφενός όσα δήλωσε η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο» και αφετέρου ένα Δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ, σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει προς όλους ότι το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη διοίκηση και επομένως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Άπαντες οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων αλλά και οι συνάδελφοι συνδικαλιστές οφείλουν να μελετήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της τελευταίας Εγκυκλίου καθώς και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, πριν προβούν σε προτάσεις και διατυπώσουν απόψεις για το ζήτημα.

Η εν λόγω Εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου για τις απαλλαγές αποτελεί ακριβώς συμμόρφωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που προέκυψε μετά από εντατική ενασχόληση με το ζήτημα στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές απαραίτητες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Εάν η Ένωση Αθέων που αποτελείται από 15-20 μέλη, θεωρεί «Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας» τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού, τούτο θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ποιοι είναι εκείνοι που ανακινούν ένα ζήτημα που έχει οριστικά επιλυθεί και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων περίμενε από όσους στελεχώνουν αυτήν την Κυβέρνηση να έχουν την διάθεση να διαλέγονται με τους κλάδους των εκπαιδευτικών, πριν να αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Πιστεύουμε ότι αποφάσεις που παίρνονται εν βρασμώ και χωρίς συζήτηση και αναζήτηση λύσεων σε άμεση συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, μόνον σε κακά αποτελέσματα  για την παιδεία μας μπορούν να οδηγήσουν.

Η παιδεία μας έχει ανάγκη από σοβαρούς και εμπεριστατωμένους, από παιδαγωγικής πλευράς, χειρισμούς και σε κάθε περίπτωση δεν αντέχει σε άλλους επιπόλαιους πειραματισμούς.
Για όλα τα παραπάνω η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων:
1. Εκφράζει την αντίθεσή της σε αποφάσεις που αφορούν το Μάθημα των Θρησκευτικών και λαμβάνονται αυθαίρετα και αυταρχικά και εν αγνοία των Θεολόγων εκπαιδευτικών.
2.  Δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να υπάρξει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, επί τη βάσει των όσων έχουν προκύψει από το 2008 και εξής οπότε και δημιουργήθηκε, ως μη όφειλε, το εν λόγω ζήτημα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο διάλογος και η ενημέρωση με τη νέα Αν. Υπουργό Παιδείας είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα για αποφάσεις του Υπουργείου που αφορούν άμεσα τους εκπαιδευτικούς.
3. Λυπούμαστε για την διοίκηση της ΟΛΜΕ που αποφάσισε να μην συνεργάζεται με τον κλάδο μας για θέματα που μας αφορούν, αλλά να ενεργεί αυθαίρετα σε βάρος και εν αγνοία μας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν τιμά καθόλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Το ΔΣ της ΠΕΘ

Παραμονή συλλογή σταφυλιών από το αιωνόβιο κλήμα του τάφου του Αγίου Συμεών στο Χιλιανδάρι



 Παραμονή της εορτής του Τιμίου Σταυρού στο Άγιο Όρος, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου συλλέγουν τα σταφύλια από το αιωνόβιο κλήμα που φύτρωσε στον τάφο του Αγίου Συμεών. Αύριο, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Ηγούμενος θα τα ευλογίσει και θα μοιράσει από δύο ρόγες στους πιστούς. Είναι η μόνη ημέρα του έτους που κάποιος μπορεί να φάει από τα θαυματουργά σταφύλια. Στη συνέχεια τα συλλεχθέντα σταφύλια θα αποξηρανθούν και και θα χορηγούνται σε άτεκνα ζευγάρια.





Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903), σελ.488, γράφει:

πηγή

Με το που βγαίνει από το στόμα του ταπεινού η προσευχή, εισχωρεί αμέσως στ' αυτιά του Κυρίου.



Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

Εις δεινά ελληνικά θεραπεία ελληνική



Του 
Πέτρου Μανταίου 
"Εφημερίδα των Συντακτών"

«Ο τόπος είναι χέρσος, σπάνιοι οι κάτοικοι, σκόρπιοι εις τα βουνά και εις τα σπήλαια΄ το δημόσιο είναι πλακωμένο από δύο εκατομμύρια λίρες στερλίνες χρέος, άλλα τόσα ζητείτε οι στρατιωτικοί, η γη είναι υποθηκευμένη εις τους Αγγλους δανειστάς΄ ανάγκη να την ελευθερώσομε με την ίδια απόφαση ως θα την ελευθερώσομε και από τα άρματα του Κιουτάγια [Κιουταχή] και του Αιγύπτιου [Ιμπραήμ]. Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι΄προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου και των δακρύων παρά άλλο. Ο Θεός μου το ’δωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάσει […]

»Ως οι παλαιοί ήρωες ή βασιλείς της Ελλάδος πρέπει να φυτεύομε δένδρα, ν’ ανοίγομε δρόμους, να παλεύομε με τα θηρία του δάσους, να δέσομε την κοινωνία μας με νόμους σύμφωνους προς το έθνος μας΄ ούτε οπίσω ούτε εμπρός του καιρού μας΄ μη μου ζητείτε ζωγραφιές πολύτιμες εις οικοδόμημα ακόμη ατελείωτο. Μέτρο μας και άστρο εις δεινά ελληνικά θεραπεία ελληνική. Με το στόμα μας, όχι ως οι χειρουργοί της Ευρώπης κόφτοντες, αλλά με το στόμα μας να βυζαίνομε το έμπυο της πατρίδας μας διά να την γιάνομε […]

»Ενα μόνο φοβούμαι πολύ και με δέρνει υποψία, τρέμω την απειρία σας. Αν η νέα κυβέρνηση τύχει να συγκρουσθεί με συμφέροντα ξένων δυνάμεων –επειδή κάθε τόπος έχει χωριστά το μυστήριο της ζωής του, τον νόμο της ευτυχίας του– αν πλανεθεί ο ελληνισμός και σηκώσει σκοτάδι μεταξύ μας ώστε εσείς να μη διαβάζετε εις την καρδίαν μου, θολωθούν και εμένα οι οφθαλμοί, ποιος ξεύρει; Πού θα πάμε; Τι θα γενούμε;» -Ιωάννης Καποδίστριας, Κυβερνήτης της Ελλάδος.

Τα σημειώνει ο Γ. Τερτσέτης, στα Απόλογα για τον Καποδίστρια (Απαντα – Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη), ότι τα είπε ο Καποδίστριας στον μέλλοντα… δολοφόνο του, Γιωργάκη Μαυρομιχάλη, γιο του Πετρόμπεη. Δολοφονήθηκε, μπροστά σε εκκλησιά, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831.

πηγή