Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Αρχιεπίσκοπος: ''Η εποχή μας χρειάζεται μετάνοια'' (ΦΩΤΟ)

METANOIA-12
"Η εποχή μας χρειάζεται μετάνοια" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσημη υποδοχή του στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Θέρμο συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιϊας και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας.
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πατρών κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οργανισμών, φορέων και συλλόγων της περιοχής, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Δήμαρχος Θέρμου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας "Η χαρμόσυνη συνάντηση και η προσωπική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι πάντα για τον κάθε Έλληνα και Ορθόδοξο πιστό μια στιγμή διαχρονικά ανεξίτηλη στην μνήμη του, με ουσιαστική και συμβολική αξία, μια θρησκευτική εμπειρία που μετατρέπεται σε στήριγμα ψυχής, ιδιαιτέρως δε στις ημέρες εσωτερικού αγώνα και κοινωνικής ευθύνης που διανύουμε. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικοπολιτικής απαξίωσης και σύγχυσης που βιώνουμε, είστε πλέον ένα από τα ελάχιστα Πρόσωπα τα οποία έχουν την θεσμική ικανότητα και αξιοπιστία να ενώσουν με τον Λόγο τους, να εμπνεύσουν, να δώσουν ξανά πνευματική δύναμη, ελπίδα, ασφάλεια, νόημα και όραμα στον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό, που δοκιμάζει τις κοινωνικές και προσωπικές αντοχές του".
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ιστορία του τόπου, αλλά και στην πίστη των κατοίκων και επεσήμανε: "πιστοί στην μοναδικότητα της ξεχωριστής πολιτισμικής και λαογραφικής ταυτότητας που μας κληροδότησαν οι οικογένειες μας, προσπαθούμε με κάθε κόστος και παρά τις πολυάριθμες αντιξοότητες της εθνικής μας κρίσης να αντισταθούμε στην αλλοτρίωση των καιρών, όπως οι πρόγονοι μας πάντα αντιστέκονταν στην ιστορία τους, στην σκλαβιά και τον ζυγό των αλλοθρήσκων κατακτητών, στην απειλή και τον τρόμο της κατοχής".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας: "Μας θυμίζετε – σε μια εποχή που έχει ξεχαστεί- πώς ασκείται η πραγματική Ηγεσία, αυτή στην οποία ο πρώτος γίνεται εκούσια έσχατος όλων και ακατάπαυστα διακονεί, για να απαλύνει τον πόνο του συνανθρώπου, για να του δώσει δύναμη και πίστη και ζωή".
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας για την πρόσκληση να παραβρεθεί στον "ιστορικό τόπο, όπου γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο πατρο-Κοσμάς, εκείνος που προετοίμασε την ελευθερία και αγάπησε τον Έλληνα μέσα από την καρδιά του και οδήγησε όποιον τον άκουγε στον ελληνισμό και στον χριστιανισμό", αλλά και το Δήμαρχο και όλους τους πιστούς για την θερμή υποδοχή.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις διαφορές και στις ομοιότητες που έχει η εποχή που έζησε ο Άγιος Κοσμάς με την σημερινή και επεσήμανε πως "ο Άγιος Κοσμάς ήθελε στην καρδιά του κάθε ανθρώπου να φυτρώσει την αγάπη του Χριστού και αυτό προσπαθούμε όλοι οι Ιεράρχες και οι κληρικοί, να κάνουμε πραγματικότητα τη διδασκαλία του Αγίου".
Έκανε λόγο, επίσης, για συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και υπογράμμισε πως σκοπός και των δύο είναι η εξυπηρέτηση και η καλλιέργεια των ανθρώπων.
"Εκ των πραγμάτων καλούμαστε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να εργαζόμαστε από κοινού. Ο Άγιος Κοσμάς με τις διδαχές του μας λέει πως ό,τι και αν αποκτήσετε, αν δεν έχετε Χριστό μέσα σας μην περιμένετε αποτέλεσμα".
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής και στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, η οποία οφείλεται και στις ξένες ιδέες και "αυτό που χρειάζεται είναι η μετάνοια" είπε ο χαρακτηριστικά και εξήγησε πως "λέγοντας μετάνοια εννοούμε την αλλαγή τρόπου εσωτερικής σκέψης, την αλλαγή μυαλού. Η ιστορία, άλλωστε, δείχνει ότι η μετάνοια έχει σώσει πολλές φορές αυτό το Γένος".
Στον εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Συνόδου κ. Γεώργιος Βασιλείου, ο Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου κ, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, κληρικοί της Μητρόπολης και εκατοντάδες πιστοί από διάφορες περιοχές του Νομού.
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και επεσήμανε πως "Εφέτος οι εορτές του Αγίου μας είναι λαμπρότερες και επιφανέστερες γιατί προΐσταται ο Πρώτος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Προΐστασθε Σεις Μακαριώτατε, εδώ στην Ιερά Μονή του Αγίου μας, στον αγιασμένο τόπο της ιδιαιτέρας του πατρίδος" και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου λέγοντας: "Εδώ, σε αυτή την αγιοτόκο περιοχή, στο «Απόκουρο», όπως την ονομάζει ο Άγιος Κοσμάς, γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια ο Άγιος μας. Εδώ, στις γύρω πλαγιές έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του κι έμαθε τα πρώτα του γράμματα στα γύρω μοναστήρια.
Ζώντας μέσα στο χειροπιαστό σκοτάδι, μέσα στη σκληρή δουλεία, στην γραμματική αμάθεια και εξαθλίωση, γεννήθηκε μέσα του το «σκουλήκι», όπως λέει ο ίδιος, της αγάπης, της θυσίας, της προσφοράς στο δούλο Γένος και στους σκλάβους αδελφούς".
Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αποστολή του Αγίου Κοσμά λέγοντας πως "ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σε χρόνους δύσκολους για το γένος ξεκίνησε από εδώ το μεγάλο ιεραποστολικό και εθνοσωτήριο έργο του. Εκείνη τη δύσκολη ώρα έστειλε ο Θεός με τον Άγιο Κοσμά την αγάπη του. Έφερε το μήνυμα της σωτηρίας, της αλήθειας, της αγάπης και της μετανοίας".
Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως "στήριξε σε χρόνια δύσκολα τον λαό στην πίστη γιατί γνώριζε ότι μέσα από τις εξισλαμισμούς υπήρξε μέγιστος κίνδυνος να χαθεί το γένος, γιατί γνώριζε πως όποιος χάνεται για την πίστη χάνεται και για την Ελλάδα. Αγωνίστηκε να μάθουν τα ελληνόπουλα γράμματα".
Υπογράμμισε, επίσης, πως "γνώριζε ότι αυτός ο λαός πρέπει να μείνει σταθερός στις ρίζες και στα πιστεύματά του, στα ήθη του και στη γλώσσα των Πατέρων του και πάλι αναπολόγητοι θα μείνουν ενώπιον Κυρίου και ενώπιον του πατρό-Κοσμά του Αιτωλού όσοι συρρίκνωσαν και κατέστρεψαν την ελληνική γλώσσα και όσοι έγιναν και γίνονται αιτία να βγαίνουν από τα σχολεία αγράμματοι".
Μίλησε, ακόμη, για την προσφορά του Αγίου Κοσμά και γενικότερα των ιερωμένων για την ελευθερία του γένους λέγοντας πως "δεν αγωνίστηκαν μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη, διότι τούτος ο τόπος στάθηκε προπύργιο κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Πολλοί μας ερωτούν, θέλετε να είστε μέλος της Ευρώπης; και απαντάμε "Ναι", θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη και ανήκουμε σε αυτήν, αλλά όχι σε μία Ευρώπη του άθεου διαφωτισμού, αλλά του ένθεου φωτισμού, όπως τον ήθελε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Λέμε ναι στην πρόοδο, αλλά όχι στην κατάπτωση των αξιών και της αξίας του ανθρώπινου προσώπου. Ναι στην Ευρώπη και στον πολιτισμό, αλλά όχι στην διάλυση της οικογένειας μέσα από τα όποια σύμφωνα συμβίωσης. Λέμε ναι στην Ευρώπη, αλλά πρώτα λέμε ναι και πρώτιστα αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Πρώτα είμαστε Έλληνες και μετά Ευρωπαίοι".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Πατρών τόνισε πως "αυτός ο λαός δε θέλει να γονατίζει και να προσκυνάει παρά μόνο στον Χριστό και την Παναγιά, τον Άγιο Κοσμά και όλους τους Αγίους".
METANOIA-1
METANOIA-2
METANOIA-3
METANOIA-4
METANOIA-5
METANOIA-6
METANOIA-7
METANOIA-8
METANOIA-9
METANOIA-10
METANOIA-11
METANOIA-13
METANOIA-14
METANOIA-15
METANOIA-16
esperinos-thermo-1
esperinos-thermo-2
esperinos-thermo-3
esperinos-thermo-4
esperinos-thermo-5
esperinos-thermo-6
esperinos-thermo-7
esperinos-thermo-8
esperinos-thermo-9
esperinos-thermo-10
esperinos-thermo-11
esperinos-thermo-12
esperinos-thermo-13
esperinos-thermo-14
esperinos-thermo-15
esperinos-thermo-16
esperinos-thermo-17
esperinos-thermo-18
esperinos-thermo-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;